Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Gyakran ismételt kérdések

Miért kristályosodik a méz?

A kristályosodott méz nem rosszabb vagy kevésbé egészséges, sőt, egyesek szerint könnyebb kenni, és sütéshez is kiváló. A méz kristályosodása a glükóz (szőlőcukor) tartalom magasabb aránya miatt következik be.

Ebből kifolyólag minden természetes méz idővel kristályos állapotba kerül.

A különböző típusú mézek más-más sebességgel kristályosodnak. Például az akácméz magas fruktóztartalma miatt lassan, akár évek alatt kristályosodik, míg a repceméz szinte azonnal.

Hogyan lehet visszaalakítani a kristályosodott mézet folyékonnyá?

Ha szeretnéd visszanyerni a méz folyékony állagát, óvatosan melegítheted: Helyezd a mézet tartalmazó edényt egy meleg vizes edénybe (40°C alatti víz legyen, hogy ne sérüljenek a méz értékes enzimei).

Lassan keverd, amíg a kristályok fel nem oldódnak.

Ki számára jelenthet problémát a méz fogyasztása?

Csecsemők (1 éves kor alatt) számára nem ajánlott a méz fogyasztása mert, a méz tartalmazhat Clostridium botulinum spórákat, amelyek a csecsemők emésztőrendszerében kicsírázhatnak, és botulizmust okozhatnak. Ez egy ritka, de súlyos betegség, amely izomgyengeséghez, légzési problémákhoz vezethet.