Gyakran ismételt kérdések
Miért kristályosodik a méz?
A kristályosodott méz nem rosszabb vagy kevésbé egészséges, sőt, egyesek szerint könnyebb kenni, és sütéshez is kiváló. A méz kristályosodása a glükóz (szőlőcukor) tartalom magasabb aránya miatt következik be.
Ebből kifolyólag minden természetes méz idővel kristályos állapotba kerül.
A különböző típusú mézek más-más sebességgel kristályosodnak. Például az akácméz magas fruktóztartalma miatt lassan, akár évek alatt kristályosodik, míg a repceméz szinte azonnal.
Hogyan lehet visszaalakítani a kristályosodott mézet folyékonnyá?
Ha szeretnéd visszanyerni a méz folyékony állagát, óvatosan melegítheted: Helyezd a mézet tartalmazó edényt egy meleg vizes edénybe (40°C alatti víz legyen, hogy ne sérüljenek a méz értékes enzimei).
Lassan keverd, amíg a kristályok fel nem oldódnak.
Ki számára jelenthet problémát a méz fogyasztása?
Csecsemők (1 éves kor alatt) számára nem ajánlott a méz fogyasztása mert, a méz tartalmazhat Clostridium botulinum spórákat, amelyek a csecsemők emésztőrendszerében kicsírázhatnak, és botulizmust okozhatnak. Ez egy ritka, de súlyos betegség, amely izomgyengeséghez, légzési problémákhoz vezethet.